Средно училище “Гео Милев” Варна

Училище с традиции в чуждоезиковото обучение

Детско-родителски калейдоскоп: учене, игри, професии

28.05.2021  |   Новини
НП „Участвай и променяй – родителят, активен партньор в училищния живот“


            На 27 май 2021 г. се проведе общо за трите втори класа (2А, 2В и 2Г), събитие по НП „Участвай и променяй – родителят, активен партньор в училищния живот“ – „Детско-родителски калейдоскоп: учене, игри, професии“.
            Срещата започна с поздрав от учениците от 2В клас по повод наближаващия детски празник – 1 юни и с благодарност към родители и учители.
            След това родители по различен начин представяха професии – с жест и мимика, с рисунка, с демонстрация, с обяснения. Учениците от вторите класове отгатваха професиите и допълваха какво знаят за спецификата на всяка от тях.
            С голям интерес всички – големи и малки, наблюдаваха демонстрацията и изслушаха обяснения от родител как се прави проверка на багажа на летището; какви обичайни и необичайни неща може да съдържа малка раница и разбраха колко е важен труда на хора, които се грижат за сигурността на пътниците.
            Децата имаха възможност да разберат и за спецификата на тъкачеството и на символиката на българските шевици и орнаменти, които са един специфичен език на изразяване и носят закодирани посланията на традициите и миналото.
           С огромна лекота малките ученици отгатнаха професиите на готвача, на фризьора, на лекаря, на художника и др.Истинско оживление настъпи, когато детските отбори трябваше в куп от дрехи да открият специални костюми и да облекат родители и деца в съответните униформи. Имаше и момент на заразителни усмивки и чудесно настроение, когато се оказа, че панталонът на капитана е отишъл при малкия готвач.
            Съвместният празник продължи с игри, в които деца и родители заедно бяха в знанията и уменията за точност. В играта боулинг, децата трябваше да открият кегла, на която е написано определено понятие – съществително име, глагол, музикален инструмент и т.н. А в играта на рингове, учениците с помощта на родителите си, трябваше да уцелят място – отговор на определена задача. Последната съвместна игра – изработката на книжки самолети, обедини всички, а „изстрелването им“ беше чудесен завършек на празника за деца, родители и учители.
            В събитието спонтанно се включиха и ученици от четвъртите класове, които нарисуваха и отправиха свои послания към по-малките си приятелчета.

Снимки ще намерите тук:

http://www.geomilev.info/gallery/np-uchastvaj-i-promenyaj-roditelyat-aktiven-partnor-v-uchilishniya-zhivot?frm=0
         
            Програмата „Участвай и променяй-родителят, активен партньор в училищния живот“ и дейностите по нея на СУ „Гео Милев“, бяха представени в предаването „Знание“, излъчено по БНТ2 на 18 май 2021 г.

https://fb.watch/5zFQbtcbkX/

            Училището ни кандидатства за участие по същата програма и през учебната 2021/2022 година с включени 14 паралелки, 21 класни ръководители/учители ЦДО и 350 родители.
            Албена Павлова – директор на СУ „Гео Милев“, изказа благодарност към всички класни ръководители и родителите за ангажираността и активното участие в живота на училището, както и за усилията им да има сплотеност, своевременна обратна връзка и доверие между училище и родители.

Повече за НП „Участвай и променяй – родителят, активен партньор в училищния живот“ ще намерите тук:
http://www.geomilev.info/news/np-uchastvaj-i-promenyaj-roditelyat-aktiven-partnor-v-uchilishniya-zhivot.html