Средно училище “Гео Милев” Варна

Иновативно училище
Училище с традиции в чуждоезиковото обучение

Участие в младежки симпозиум в Гърция

18.04.2018  |   Новини
          „Живите съкровища от пъстрата национална палитра” е проектът, който екип ученици от IX „б” клас  спечели в конкурс, обявен за българските асоцирани към Юнеско училища.  
           Патрисия  Банова ще представлява екипа на международния  младежки симпозиум, посветен   на световното културно наследство в Олимп, Гърция. На   форума, който  ще се проведе в периода 19-23 април 2018 г. тя  ще представи типични за Североизточна България традиции и обичаи. Изявата включва мултимедийна презентация, етнографска изложба за региона и разиграване на един от описаните в проекта обичаи и традиции –Пеперуда, Петльовден, Герман, Олалие и др. Със своето участие тя ще се опита да докаже, че празникът е не само забава, а явление с особен възпитателен заряд и дълбоки корени в миналото.
           Основната идея на проекта, отчитайки неизбежните промени в света, неговата  динамичност  и мобилност, е че изучаването на празниците, обредите и ритуалите от младите хора е път към запазване и утвърждаване  на  традиционни общочовешки ценности.

Медиите:
http://www.moreto.net/novini.php?n=372722&c=01
http://www.chernomore.bg/obshtestvo/2018-04-18/
https://varnautre.bg/2018/04/18/79529/