Средно училище “Гео Милев” Варна

Иновативно училище
Училище с традиции в чуждоезиковото обучение

Кауза "Доброто в действие"

24.01.2023  |   Новини
     24  ученици от осми до дванадесети клас от Средно училище „Гео Милев“ – Варна , които са участници в  проект ACTIVE , програма „Еразъм+“,повече от два месеца подготвят своята благотворителна кауза „Доброто в действие“.  Тя е насочена към намирането на дом на безстопанствени животни настанени в два приюта във Варна.
      В продължение на две години те  се учиха на медийна и дигитална грамотност, запознаха се с работата на различни институции,  дискутираха  човешките права и отговорности, партнираха си с РТВЦ -БНТ Варна, Окръжния съд и ВСУ“Черноризец Храбър“. Тяхната крайна цел е да бъдат активни граждани, да си отговорят  на въпроса „Какво означава да си граждански активен и какви са различните форми на гражданско участие? Каква е ролята на доброволчеството?“.
      Проектът завършва  с кауза, която те  сами са избрали - да помогнат  за осиновяването на безстопанствени животни, настанени в приюти. Каузата е наречена  „Доброто в действие“. Всички материали- брошури, постери , страници във Facebook, Instagram др. , които представят  животните са подготвени от участниците в проекта , от паралелка „Рекламна графика“. Брошурите са  със снимки,  описание на кученцата и QR код на страниците в социалните мрежи, който да позволи  бързо откриване на публикациите  и споделяне.
https://www.facebook.com/profile.php?id=100089075760439
 Ето тяхното послание:
      „Всяка кауза на  която човек е готов да се посвети заслужава внимание. Няма значение колко е важна тя за другите хора, от значение е да е важна за вас. Ако всеки има своя кауза и работи за нея тогава ще променим средата, в която живеем.  Ние силно вярваме в това! Дали  ще засадите дърво, дали ще спасите бездомно животно, дали ще помагате на хора в нужда, направете го!И не питайте - точно това ли е най-важното сега. Да! Всичко е важно, ако не за вас – за някого е важно. Дори едно от безстопанствените   животни   да намери своя дом, ние сме променили за него всичко- целия му живот.“
        В продължение на две седмици  пред  всеки клас в училище те представиха проекта и своята кауза, и раздадоха брошури.
        Във фоайето на училището  е подредена изложба със снимки на всички предложени за осиновяване кученца и едно коте , както и  рисувани  портрети на някои от животните.
        За да стигне каузата  до повече хора  учениците отправиха послание към родителите на всички ученици в училище да  ги подкрепят   и да споделят информацията, публикувана в социалните  медии. Целта е   ученици, родители и учители да  действат като общност и подпомогнат със своята активност  каузата на своите деца и ученици.
        В рамките на три дни в училището бе организирана акция за събиране на различни предмети- купички за храна, завивки, играчки и др., които участниците в проекта ще предоставят на Animal Hope Varna.
        Партньори по проект ACTIVE  са ученици от Италия, Испания и Полша. Те също завършват проекта с каузи.Полските ученици отделиха време и средства за украинските бежанци и дом за стари хора, испанските – за бездомници и интегрирането им в обществото, а италианските – за дом, където са настанени жени преживели насилие.

Симона Живкова от VIII „б” клас, Анна-Мария Илиева  и Натали Февзи от XI „б”, и Мирела Джамбазова от XII „б” класпредставят проекта и каузата в програма "Знание.БГ" по БНТ2

https://www.youtube.com/watch?v=FIIYjBdolT4

За каузата пред радио Варна разказват Теодора Георгиева (XI "б"), Нона Чакова (IX"б") и Йоана Петрова (VII"б")
https://bnr.bg/varna/post/101768885/uchenici-tarsat-dom-na-jivotni-ot-varnenski-priuti

МЕДИИТЕ:
https://bnr.bg/varna/post/101768885/uchenici-tarsat-dom-na-jivotni-ot-varnenski-priuti
https://bta.bg/bg/news/bulgaria/395227-varnenski-uchenitsi-pomagat-za-osinovyavaneto-na-bezstopanstveni-zhivotni
https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenski-uchenici-pomagat-na-bezstopanstveni-zhivotni-1542220
https://dnesplus.bg/varna/uchenitsi-ot-su-geo-milev-varna-s-blagotvoritelna-kauza-dobroto-v-deystvie_1106261
https://www.focus-news.net/novini/regioni/Uchenici-ot-SU-Geo-Milev-Varna-podgotvyat-blagotvoritelna-kauza-Dobroto-v-deistvie-1542274
https://varnanovini.bg/2023/01/24/uchenici-ot-su-geo-milev-vuv-varna-s-bla/
https://utroruse.com/article/899847/
https://novini247.com/novini/24%C2%A0-uchenitsi-ot-osmi-do-dvanadeseti-klas-ot-sredno-uchilishte_5604674.html