Средно училище “Гео Милев” Варна

Иновативно училище
Училище с традиции в чуждоезиковото обучение

Активно международно сътрудничество в Полша

04.11.2022  |   Новини
          Шест ученици с двама учители участваха в работата по проект  ACTIVE, програма „Еразъм+“ в гр. Честохова, Полша. От 24  до 28 октомври 2022 г. те гостуваха в училище   II Liceum Ogolnoksztalcace im. Romualda Traugutta в полския град. В дейностите планирани по проекта участваха и учениците от партньорските училища от Италия и Испания. Домакините посрещнаха гостите по традиция с хляб и сол, разказаха за своето училище и показаха класните стаи и кабинети, спортната база и басейна на училището.
          Гостите имаха възможност да посетят най-известния  манастир  "Ясна гора" в Честохова , който е основан през 14 век. Камбанарията на манастира с над 106 метра височина, може да се види отдалече  и е отправна точка в града. Манастирският комплекс   е посетен от трима папи: Св. Йоан Павел II, Бенедикт XVI и Франциск и е гордост за града със своята религиозна, културна и историческа значимост.По време на запознаването с града учениците работиха в екипи, имаха различни задачи и правиха снимки, за да изработят „Книга на лицата от града“.
         Те посетиха близкия град Краков, един от най-старите и съхранени градове в Полша, както и бивша столица на страната.
          В работната програма на учениците бяха включени задачи за подобряване на комуникативните, социални и IT умения. Те подготвиха различни материали, записаха подкасти на теми свързани с проекта и неговото значение, с работата по програма „Еразъм+“.
         По време на организираните игри Kahoot  гостуващите  учители и ученици трябваше да покажат новопридобитите си знания за полския език, култура и история.
         Полските ученици организираха търг  за традиционни предмети , които    гостите бяха предварително предоставили. Целта бе да се съберат средства за благотворителна акция. Това е задачата в  Модул 5 на проект ACTIVE. Полските ученици са избрали да съберат средства за коледни подаръци на украинските бежанци, а търга е част от инициативите, които те организират.
        Следващата мобилност по проекта е в Испания през м. ноември.

Снимки ще намерите тук:
https://www.geomilev.info/gallery/active