Средно училище “Гео Милев” Варна

Училище с традиции в чуждоезиковото обучение

Седмица на програмирането

28.09.2021  |   Новини
      Ученици от паралелка „Рекламна графика“ в СУ "Гео Милев" участваха в дигитално събитие на тема: „Връзката между новите технологии, програмирането и професиите на бъдещето“, организирано в партньорство със Сдружение „Моят град“, в  рамките Европейската седмица на програмирането „Meet and Code“.
       Образователен авторски филм и презентация, подготвени от Сдружението, представиха   съвременните европейски тенденции и практики, свързани с професиите на бъдещето, вдъхновяващи примери за иновации, програмиране, технологии и връзката им с новите професии.
       Учениците се запознаха с данните от доклад на Dell, според който 85% от професиите, които ще се практикуват през 2030 г.  в момента не съществуват. Заради новите информационни технологии изчезват много от познатите  професии, но се появят нови. Този процес се развива с изключително бързи темпове и целта е да се провокира интереса на учениците и  тяхното желание да следят новостите и тенденциите на пазара на труда, свързани с бъдещите нови професии.
        Всеки ученик имаше възможност да избере произволна професия- пощенски куриер, фармацефт, юрисконсулт, готвач, журналист, туристически агент, екскурзовод, брокер на недвижими имоти и да разбере какви са тенденциите за развитие на тази професия в и как тя би се променила в бъдещето.
        Те се запознаха и с вдъхновяващи примери на ученически разработки, които, освен че са интересни и новаторски са спечелили популярност и последователи.
        Седмицата на програмирането се провежда в над 13 европейски държави в периода от 27 септември до 3 октомври 2021 г. и е насочена към младежите с цел  насърчаване на дигиталните умения за следващото поколение млади европейци.
МЕДИИТЕ:

http://m.focus-news.net/?action=news&id=2904296

https://dnesplus.bg/varna/uchenitsi-ot-sredno-uchilishte-geo-milev-uchastvaha-v-digitalno-sabitie_1049582

https://infoteka.bg/uchenici-ot-varna-otbelyazoha-evropeiskata-sedmica-na-programiraneto/

https://parallel43.bg/uchenici-ot-su-geo-milev-vav-varna-se-vklyuchvat-v-proekt-svarzan-s-digitalnoto-badeshte

https://novini247.com/novini/uchenitsi-ot-su-geo-milev-uchastvaha-v-digitalno-sabitie-na_3555838.html