Средно училище “Гео Милев” Варна

Училище с традиции в чуждоезиковото обучение

Първи ден от учебната 2020/2021 година!

15.09.2020  |   Новини
         За 40-ти път  Средно училище „Гео Милев“- Варна  тази година тържествено  отвори врати, за да посрещне учениците. Празничното откриване е само за първокласниците и учениците от  осми клас, които за първи път прекрачват прага на училището. Заради мерките за безопасност, свързани с Ковид 19, останалите ученици  ще влязат в учебното заведение  по-късно,  по предварително установен ред.
         Откриването започна с  традиционно вдигане на националното знаме. Директорът на училището Албена Павлова приветства гостите, учителите, учениците и техните родители и пожела успешна и присъствена учебна година.  Гости на празника бяха:   Петър Петров- първият директор   на училището, Альона Пучина- трети секретар и Светлана Колесникова- трети секретар при генералното консулство на Руската Федерация във Варна, Евгени Дянков – зам. кмет на район „Младост“, проф.д-р Галина Шамонина- главен секретар – Варненски свободен университет, Нели Вълчева – председател на УН и Радка Тодорова- н-к отдел „Младежки дейности“, община Варна.
          Поздравителни адреси за първия учебен ден изпратиха: Иван Портних- кмет на град Варна,  Тодор Балабанов - председател на Общински съвет – Варна, д-р Венцеслава Генова – началник на РУО, Христо Христов – кмет на район „Младост“, народни представители от ПГ на ГЕРБ – 3-ти МИР Варна ,Марин Маринов - председател на Окръжен съд- Варна,  Владимир Климанов- генерален консул на РФ във Варна, проф.д-р Петър Христов -  ректор на ВСУ ректор на ВСУ "Черноризец Храбър",  д-р Евгени Станимиров- ректор на Икономически университет – Варна.
         Първокласниците по традиция  в първия учебен ден получиха символичен ключ на знанието, с пожелание то да ги води по техния път.
         Учениците, които повече от половин година отсъстваха  от училище ще бъдат посрещнати с нови спортни площадки с  игрище, фитнес на открито и тенис маси,  финансирани  от община Варна. Допълнително  с помощта на родителите  е изградена    лекоатлетическа писта.
          Няколко класни стаи са обновени  с нови мебели в цветовете на училището, а специално аранжирани ученически рисунки украсяват  пространството между етажите.
          По Национална програма “Осигуряване на съвременна образователна среда“ са спечелени средства за създаване на интегрирана лаборатория за експериментална дейност по  физика и химия. По същата програма започва изграждане на площадка по безопасност на движението със светофари, пътна маркировка и знаци,  за най-малките ученици.    
          „В разбиране на различието. Заедно да прочетем и сътворим“ е името на проекта,   финансиран от община Варна, по който ще работи училището тази година. Заедно с участието на родителите ще се реализира и  проект по Национална програма „Участвай и променяй - родителят, активен партньор в училищния живот“.
           С два нови международни  проекта по програма „Еразъм+“ ще започне учебната година. Проектът „ACTIVE “  е свързан с медийната грамотност, безопасния интернет, правата на децата, участието им в  доброволчески инициативи. Вторият проект „STEAMus“ отговаря на потребностите на учениците да развиват  умения в точните науки, като свързват практиката с придобитите знания. Проектите са за учениците от гимназиален етап, а партньори са техни връстници от Естония, Испания, Италия, Полша, Германия и Унгария.
          Учениците от прогимназиален етап за втора година работят по проекти по програма „Еразъм+“  с партньори от Испания, Латвия, Италия, Полша  и Унгария.  В очакване на възможност  отново свободно  да  пътуват в Европа и да се срещнат с  връстниците си,  децата ще участват във виртуални дейности и он-лайн срещи.
          Училищното ръководство определя като един от своите приоритети  да продължи изграждането на доверие  между учители, ученици и родители, което специалистите отчитат като един от важните компоненти,  по време на обучението  в променена  среда. Сътрудничеството и доверието са гаранция за качествено обучение на учениците независимо дали е  присъствено или дистанционно.

ПОЗДРАВИТЕЛНИ АДРЕСИ:

Иван Портних - кмет на Варна
Тодор Балабанов - председател на Общински съвет – Варна
Христо Христов – кмет на район „Младост“
Марин Маринов - председател на Окръжен съд- Варна
Владимир Климанов- генерален консул на РФ във Варна

СНИМКИ ОТ ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН:
https://www.geomilev.info/gallery/2020-2021-uchebna-godina

С благодарност към  Пламен Николов, който предостави част от снимките.

МЕДИИТЕ:
http://www.moreto.net/novini.php?n=426113

http://www.focus-news.net/news/2020/09/15/2805902/s-dva-novi-mezhdunarodni-proekta-po-programa-erazam-shte-zapochne-uchebnata-godina-vav-varnenskoto-uchilishte-geo-milev.html


https://varnautre.bg/2020/09/15/165120/su-geo-milev-varna-otovori-vrati-za-40-ti-pat


https://dnesplus.bg/varna/sredno-uchilishte-geo-milev-varna-tarzhestveno-otvori-vrati-za-da-posreshtne-uchenitsite