Средно училище “Гео Милев” Варна

Училище с традиции в чуждоезиковото обучение

Гости от Чехия

04.10.2021  |   Новини
      Ученици от Чехия и техни преподаватели от Средно училище за изкуство и дизайн и  Висше професионално училище за реставрация, в Бърно, гостуват  днес  в Средно училище „Гео Милев“ – Варна. Визитата е по инициатива на чешкото училище и е част от програмата им  по проект  „Към света“, финансиран от община Бърно.
      Чешките партньори са избрали училището заради обучението по специалността „Дизайнер“, в  паралелките „Рекламна графика“.
       Гостите заедно с ученици от варненското училище   участваха  в пленер в Морската градина. Те  е  рисуваха  на няколко специално подбрани места, откъдето се  открива  гледка към морето и кътчета в градината. За чешките ученици градината е интересна и заради факта,че е проектирана от техния сънародник Антон Новак.
      В края на пленера творбите бяха обсъдени  обсъдени от преподаватели и ученици, и подредени   във  фоайето на училището. За участниците са осигурени скицници, цветни моливи, пастели, въглен и други материали за рисуване.
       Посещението започна с посещение в училището, където гостите бяха посрещнати с музикални изпълнения. Те разгледаха училищната сграда и кабинети, запознаха се със своите връстници и представиха  училището и града си. За своето гостуване учениците заснеха видеофилм, който  запечата най-важните моменти от тяхната визита и ще бъде показан в училището в Бърно.
        Програмата във Варна  на чешките ученици и техните учители  включва още посещение във   ВСУ „Черноризец Храбър“ и съвместни дейности със Social Tea House /Социалната чайна/.
        Учениците идват от  София, където  от  26 септември  техен домакин  е  Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“.
        Визитата по проекта се подготвя повече от година и няколко пъти беше отлагана заради мерките свързани с COVID 19.

СНИМКИ:
https://www.geomilev.info/gallery/plener?frm=0

МЕДИИТЕ:
http://m.focus-news.net/?action=news&id=2904728
https://parallel43.bg/uchenici-ot-chehiya-gostuvat-v-su-geo-milev-varna

https://www.varna24.bg/novini/varna/Uchenici-ot-Chehiya-gostuvat-v-Sredno-uchilishte-Geo-Milev-Varna-1130285

https://novini247.com/novini/uchenitsi-ot-chehiya-i-tehni-prepodavateli-ot-sredno-uchilishte-za_3558063.html