Средно училище “Гео Милев” Варна

Училище с традиции в чуждоезиковото обучение

Гергьовден

05.05.2020  |   Новини
     На Гергьовден – 6 май,   се чества Свети Георги Победоносец. Той е сред най-почитаните български светци.Денят се отбелязва и  като  Ден на храбростта и Българската армия.  В  християнството Свети Великомъченик Георги се почита  нe само като покровител на скотовъдството, но и на войската.
     В иконите се изобразява на бял кон, пронизващ с копие змей - затова се нарича и Свети Георги Победоносец. Според християнското му житие е бил славен военен стратег, умрял заради вярата си от меча на император Максимилиан. Българските легенди пък го представят като славен юнак, спасяващ девойка от ламята от долната земя. Затова светията се свързва с храбростта на армията, която празнува на същия ден.
     Още от ХVII век образът на великомъченика се появява в редица европейски страни върху бойни знамена и военни отличия за проявена храброст. Първото българско знаме с изображение на светеца е принадлежало на българските доброволци, сражавали се на страната на руската армия през Кримската война.
     Като ден на Българската армия 6 май започва да се чества още с нейното създаване. През  1880 г. княз Александър Батенберг с указ  учредява военния орден "За храброст" - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле.От 1931 г. Денят на Храбростта и победите е обявен за боен празник на войската.
     В народиня календар празникът предвещава пристигащото лято и е свързан с новата стопанска година - затова денят е изпълнен с много обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето.

Презентация за Гергьовден на членовете на клуб по интереси "Християнче" с ръководител Дияна Янчева.
Изтегли файл

Как учениците  от III "д" клас, с класен ръководител Миглена Николова, нарисуваха  Гергьовден ще намерите тук:
http://www.geomilev.info/gallery/profesii