Средно училище “Гео Милев” Варна

Училище с традиции в чуждоезиковото обучение

Емоционална и ползотворна среща между учители

10.07.2019  |   Новини
          Учители от Средно училище  „Гео Милев”  гостуваха на свои колеги от Българско средно училище „Христо Ботев“ - Братислава. Срещата е планирана и подготвяна в продължение на няколко месеца от директорите на двете училища- Албена Павлова и Даниела Дойнова.
         Домакините представиха своето училище, което е основано през 1948 г., а от 1995 г. е включено в мрежата на словашките училища. През тази учебна година в него са учили 120 ученици от български и словашки произход, а училището е класирано на 17-то място в списък с 566 учебни заведения от цяла Словакия. Предметите от първи до дванадесети клас се преподават на български, но се учи и словашки език, а учениците излизат с две дипломи. С особена гордост учителите споделиха, че  са основали вокална група “Славейче” и танцова група “Омайниче”,  по програма “Роден език и култура зад граница”.
         Във връзка с отстояване на българските образователни и културни традиции и по повод своята 70-годишнина  са удостоени с  плакет  „Св.Св.Кирил и Методий” на Президента на Република България, който им е връчен лично от президента Румен Радев.В училището са гостували и вицепрезидента Илияна Йотова и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.
Словашките учители разказаха и за българските празници, които честват, за работилниците за мартеници за родители и ученици, благотворителните концерти и спортни турнири.
         В гостоприемна и приятелска атмосфера гостите представиха своето училище, направленията, в които се работи, постиженията на учители и ученици, работата  като иновативно училище, материалната база, проектите по които се работи, клуба „Активно учителство”.   
        От името на  директора и екипа на СУ „Гео Милев”  директора  Даниела Дойнова получи морски  пейзаж  от Варненската ветроходна регата и покана за гостуване във Варна на екипа на училище „Христо Ботев”.
        Домакините предоставиха възможност на гостите да разгледат корпусите на училището и класните стаи.
        Програмата завърши с предварително планирано обучение проведено от Марияна Георгиева- психолог, образователен експерт, докторант по педагогическа и възрастова психология на Великотърновския университет и докторант на университета „Стефан Цвайг” в Залцбург,  координатор по подхода „Активно учителство” за България.