Средно училище “Гео Милев” Варна

Училище с традиции в чуждоезиковото обучение

Дипломатът Анатолий Щелкунов гост в училище

12.06.2019  |   Новини
        Анатолий  Щелкунов представи пред ученици и учители в СУ „Гео Милев” своят роман „Ангел на милосърдието”.
       Анатолий Викторович Щелкунов е руски дипломат и писател, Генерален консул на Руската федерация във Варна от 2005 г. до 2009 г, почетен гражданин на Варна, кандидат на философските науки, член на Съюза на писателите на Русия. 
       Авторът на романа „Ангел на милосърдието” разкри  мотивите си за написването на книгата, която се възприема като втора  част на първия му роман „Дипломат России”, тъй като двете произведения са свързани исторически и духовно.  Той увлекателно говори за граф Николай Игнатиев, герой на първата му книга и негов кумир  в дипломатическото изкуство,  който лично е подписал Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 г.
       Анатолий Щелкунов разказа за  главната героиня на своя втори роман  - милосърдната сестра   графиня Екатерина Игнатиева, за нейната изгубена любов и решението да посвети живота си  на другите. Темата за милосърдието и неговите измерения, жертвата, която трябва да принесе неговата героиня, болката, която среща по осеяните със страдание пътища на военните години са основна тема в романа. Екатерина Игнатиева е родена  през 1868 година и загубва своя посветен изцяло на другите  живот през 1914 г. Гостът показа и документален филм по темата с много фотографии и информация.