Средно училище “Гео Милев” Варна

Училище с традиции в чуждоезиковото обучение

Ден на толерантността

16.11.2020  |   Новини
   „Моето послание за толерантност“  под този наслов учениците от Средно училище „Гео Милев“ – Варна  организираха инициатива по повод 16 ноември – Международния ден на толерантността. Всеки ученик от I до XII клас можеше да се включи със свое послание - кратък текст, рисунка, песен, танц, есе, презентация.
  „Да си толерантен към някого означава не само да си мил с него, а да разбираш мислите му, да виждаш нещата от неговата гледна точка, да не му се подиграваш“ е написала Ралица Везненкова  от III „е“ клас в своето послание,  „Един свят – общи мечти“, убедена е Борислава Михайлова от III „а“ клас . А Иван Николов от V“в“ е направил своето послание в стихове:
Нека бъдем толерантни,
смели и добри.
Нека се усмихнем,
и любовта да ни крепи.

Ако някой е различен-
ти подай ръка.
Примера си личен
показвай на света.

Търпелив бъди,
приятеля изслушай ти.
Загриженост покажи-
мила дума му кажи.

С усмивка се отваря
и най-тежката врата.
Сърдечност, човечност, доброта
винаги ще има на света!

    Какво още мислят учениците за толерантността, може да намерите в тяхната обща презентация.

https://www.youtube.com/watch?v=NOirkuBRwwI&t=7s

     До края на деня, във фоайето на училището, ще бъде  подредена изложба с творбите на децата.
     Инициативата е на Ученическия  Парламент на СУ „Гео Милев“, който работи от началото на учебната година.Днес членовете на парламента онлайн  получиха тържествено своята Конституция от директора на училището –   Албена Павлова.
      Текстът на  техния устав наречен Конституция  на Ученическия парламент е подготвен от Симеон   Иванов, ученик от VII“а“ клас и от Калоян   Николов, ученик от VI“б“ клас. След обсъждане и допълване на заседания на Парламента, Конституцията е представена за утвърждаване от директора на училището. Документът отразява волята на учениците да носят с чест и достойнство името на своя патрон, да защитават авторитета на училището, да обогатяват и развиват традициите му, да допринасят и в бъдеще за развитието му като модерна образователна институция.
      По време на  тържественото заседание на Ученическия парламент членовете му положиха своята клетва: „Заклеваме се достойно да защитаваме авторитета на СУ „Гео Милев“, да изграждаме училищен дух на принадлежност, да обогатяваме и развиваме традициите на училището, да допринасяме да бъде естествено място за изява на знанията, уменията и способностите на учениците.“.
     След вълнуващия за всички момент, училищните парламентаристи започнаха обсъждания на следващите свои инициативи.
 
МЕДИИТЕ:
https://www.varna24.bg/novini/varna/Uchenici-ot-Varna-s-poslaniya-v-Denya-na-tolerantnostta-1021669

 https://novavarna.net/2020/11/16/%D1%81%D0%BE%D1%83-%D0%B3%D0%B5%D0%BE-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2-%D1%81-%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4-%D0%BC%D0%B5/

https://www.chernomore.bg/a/4-obshtestvo/213909-detsa-ot-su-geo-milev-vav-varna-s-initsiativa-za-mezhdunarodniya-den-na-tolerantnostta