Средно училище “Гео Милев” Варна

Училище с традиции в чуждоезиковото обучение

Час по правосъдие

14.01.2020  |   Новини
          Какво е съдебната власт и как работи? Какви дела гледа Окръжния съд? Кога децата могат да свидетелстват в съда? На тези и още правни въпроси търсиха отговор днес  учениците от петите класове в Средно училище „Гео Милев“ и Ралица Костадинова – съдия в Окръжен съд- Варна. С примери   подходящи за тяхната възраст съдия Костадинова представи пред  учениците различни казуси, в които те могат да се окажат участници. Тя разясни  кога и защо децата могат да участват в съдебен процес, какво представлява наказателната отговорност и от каква възраст се носи. 
         Целта е освен да  повишат своята правна култура и осъзнаят своята отговорност, учениците да разберат механизмите и институциите, които ги защитават. Те получиха информация и за какво и на какви  телефони могат да подават сигнали.
         На 26 януари  2020 г. предстои посещение в Окръжен съд-Варна на ученици от девети и десети клас от СУ „Гео Милев“. Подбраните за тях теми са свързани с по-високия риск, който идва от възрастта им. Те ще се запознаят с наказателната отговорност, която се носи при употреба на наркотици, ще разберат каква е разликата между притежание и разпространение, ще разгледат теми свързани с киберсигурността и опасностите в социалните мрежи.
         Срещите  са  част от  образователен проект на Окръжния съд- Варна,  наречен  "Час по правосъдие" и  реализиран с подкрепата на Регионално  управление на образованието- Варна. Неговата цел е да повиши правната култура на младите хора, да ги накара да разберат своите права и осъзнаят своите отговорности.


МЕДИИТЕ:

http://m.focus-news.net/?action=news&id=2737694

https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenski-uchenici-tursiha-otgovori-na-pravni-vuprosi-928601