Средно училище “Гео Милев” Варна

Училище с традиции в чуждоезиковото обучение

11 май - Ден на Първоучителите - Светите братя Кирил и Методий

11.05.2020  |   Новини
          На 11 май честваме паметта на светите братя  равноапостоли Кирил и Методий, създали славянската писменост. За своето просветно дело те получават благословията на папа Адриан Втори, който освещава донесените в Рим славянски богослужебни книги и отслужва литургия на славянски език. След тяхната смърт разпространението на новата азбука е дело на учениците им.
          Още в ранното средновековие 11 май е определен за ден в памет на славянските първоучители, защото тяхното апостолско дело ги обединява в едно и те са равни по достойнство.
          От 1863 г. 11 май се установява у нас като църковен празник на светите  Кирил и Методий. След Освобождението този ден  става общоучилищен празник на славянските първоучители. Тогава се заражда идеята за химн. През 1892 г. в Русе, Стоян Михайловски написва "Върви народе възродени". През  1901г.  Панайот Пипков написва музиката към текста.
          Просветната мисия на солунските братя оставя дълбока и трайна следа в историята на Европа. Българската църква ги канонизира за светци, а през 1980 год. папа Йоан Павел II ги обявява за покровители на Европа.
          11 май се чества като църковен празник на двамата братя, а 24 май се отбелязва като Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

          Със своята „Азбучна история“ учениците от VIII "а" и VIII "б" клас представят историята на живота на Константин-Кирил Философ, създаването и утвърждаването на първата славянска азбука. Учениците от VIII "а" клас изпълняват откъси от изучени произведения по литература, а учениците от VIII "б" показват своя талант на художници с рисунки, които направиха специално за проекта.
АЗБУЧНА ИСТОРИЯ:
https://read.bookcreator.com/LCjGAnBlF1PKmeflwd1s4vypJGi1/o6t0YwI0Rk2dLD2aZwWkGQ?fbclid=IwAR2ta9ASgDYj37XUuen79GSEDRjjDC5gEHrnY7ALESpbYrZgM8FU5w2Hsow

ПРЕЗЕНТАЦИИ:
Теодора Драгоманова VI "д" клас
Йоана Димитрова VI "г" клас
Никол Панева VI "д" клас
Даниел Йорданов VI "a" клас
Виктор Иванов VI "a" клас
Анна-Мария Желязкова VI "б" клас
Виктор Йошов VI "б" клас
Александър Ангелов VI "a" клас
Ева Дамянова VI "a" клас
Ема Пенчева VI "б" клас
Емили Страхирова VI "а" клас
Златко Хемпел VI "а" клас
Кирил Щуков VI "а" клас